Pénzhamisítók

Pénzhamisítók

Posted by on Aug 13, 2012 in Blogin' | 0 comments

Kukázok a hírlevelek között tucatnyi e-mail címem egyikében; mostanára sikerült @editio.hu és @denimglobe.com végződéssel jó néhányat kreálnom – nem győzöm megjegyezni a jelszavakat… Iparkodjak hát karbantartani személyem virtuális intézményét, ha talpon akarok maradni ebben a háló-világban! Akad is bőven talpalávaló, olvasom tehát: “You can never cross the ocean unless you have the courage to lose sight of the shore.” Christopher Columbus – ismerősnek tűnik. Jobban mondva: felismerem. 18 vagy 19 lehettem(?), amikor olvastam ez a könyvet, életem egyik meghatározó regényét A pénzhamisítókat, André Gíde-től. Nemrég, majd harminc évre rá, ismét elolvastam. Nem tudtam, hogy Kolumbusztól származik ez a mondás. Ránetezek…

“Nem fedezhetsz fel új földrészeket addig, míg tekinteted el nem fordítod a kikötőről, ahonnan indultál.” André Gide

???…Utánaolvasok, leellenőrzöm –  érzésem/emlékem szerintaz eredeti nem így hangzik. Sőt: biztosan tudom, hogy nem így szól! Ez az idézet meghatározó számomra, így – történetesen – kívülről(!) ismerem. André Gide: A pénzhamisítók/A pénzhamisítók naplója (344 o.):

“Csak az fedezhet fel új világrészeket, aki elfogadja, hogy hosszú időre minden partot szem elől veszítsen.”

…A part… image via unknown…

 

…És egy másik, Anais Nin-től, annak szánva, aki Gide-t idézte, helytelenül: “Nem olyannak látjuk a dolgokat, amilyenek, hanem amilyenek mi vagyunk. ”

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.