Divat a járvány alatt, és után

Posted by on Apr 16, 2020 in Private Platform | 0 comments

A világjárvány a divatipar minden szögletét megfertőzte: a gazdasági visszaesés elbocsátásokat kényszerített ki, újfajta bizonytalanságokat váltva ki, és új kérdéseket vetve fel a szakemberekben. A cikk néhány tekintélyes nemzetközi hírcsatornán közölt értékes meglátásokat összegzi.

Ne mondjuk ki a K betűs szót, amelyet mindenütt hallani, s a gugli kétmilliárd-ötszázhúsz-millió találatot hoz! Várjunk, mondják, türelmesen, míg ennek is, egyszer csak vége lesz. Közben, a BoF szakértőket kérdezett meg, hogy mit tegyenek időközben, a világjárvány folytán munkájukat elveszítő divatmunkások? Tudva, hogy nem vagyun ezzel egyedül javasolják, hogy előnyt kovácsolva a felhalmozódó időből és energiából, fektessük erőinket tudásunk felzárkóztatásába, és eddzük kreativitásunkat a megválozott körülményekhez és elvárásokhoz való rapid alkalmazkodásra, és megfelelésre. De melyek is lesznek majd ezek?

A kialakulóban lévő szemlélet nemcsak válasz lesz a múltban elkövetett mulasztásokra, hanem asszimilálva a személyes komfort limitálásának és a biztonságosságra törekvés rutinját, újfajta minőségi elvárásokat, vásárlási szokásokat, és esztétikai normákat teremt. Divatszakemberként sorolhatnám a precedens, történelmi példákat, tudva, hogy a divat az emberiség lelkületének vizuális és materiális megjeleítése. E társadalmi jelenség működési mechanizmusa következetes; működés pszichológiája számára a krízishelyzet az új trend-csírák melegágya,  hajtómotorját pedig a mostanihoz hasonló állapotok olajként kenik! Más hasonlattal élve: mindazon rossz irányok, elnyűtt modellek és idejemúlt szemléletek, meg lerágott témák, amelyek miatt a társadalmi jelenségek imádott dívája hiteltelenné vált, és pellengére lett, most éppen hatalmas komposzt-ládájában érlelődnek (melt-in-pot, mondaná az angol…), és radikálisan új technológiai, esztétikai és minőségi elvárásoknak megfelelve öltenek majd formát. Készüljünk fel tehát arra, hogy a helyzet konszolidálódását követően új paradigmára virradunk;  az élet és a gazdaság minden más területéhez hasonlóan a divatszakmában is.

#Pick 1: A tervezőknek felül kell vizsgálniuk a divat rendszerét, és a divat indokát

A divat soha nem hagyta válasz nélkül a történelem drámai eseményeit. A háborúk és járványok hatása nem ugyanaz, de közös bennük, hogy globális és gazdasági hatásuk azonos. E hatás egyik jellegzetes példája, amikor Gabrielle Chanel a felszabadítást követő globális hangulatváltás hullámát megragadva, fiúsabb és kényelmesebb, emancipált és modern öltözékekeivel megreformálta a női divatot az első világháború után. A második világháború után pedig Christian Dior kreálta New Look újította meg a megjelenést, szexi és örömteli válaszként Párizs felszabadítására.

2020-ban is a divat valószínűleg megadja a választ a Covid-19 járványra. Benjamin Simmenauer, az Institut Français de la Mode (IFM) professzora szerint a tervezőknek ismét relevánsvá kell tenniük a divatot. „A divat, mint a pillanat értelmezése, újabb nagy kihívásnak néz elébe. Senki sem hajlandó olyan divatüzletbe bemenni, amely úgy néz ki, mint egy fertőtlenítő helyiség, és maszkba, kesztyűbe és kezeslábasba öltözött eladók várják a vásárlót. Ugyanakkor, vitathatatlanul létezik válaszvonal az alapvető és a felesleges áruk között. A tervezőknek érzékenynek kell lenniük az ilyen időszakban, és olyan értéket kell teremteniük a fogyasztók számára, mint a védelem, a kényelem vagy a vidámság. ”

Emilie Hammen, elméleti professzor szerint a tervezőktől elvárható, hogy személyes víziójuktól és alkotói személyiségüktől függően másképp reagáljanak a a divat új kihívásaira. “Feltételezhető, hogy a válság megerősíti a tervezők elkötelezettségét eredeti koncepcióik mellett, legyen annak mozgatója a környezetvédelmi melletti kiállás vagy társadalmi kérdések melletti felelősségvállalás. De láthattunk majd néhány teljes fordulatot is.”

Valóbjában, a pandémia utáni divatot Marine Serre poszt-apokaliptikus viziója fogalmazza meg legjobban, amely az éghajlatváltozásra erőszakosan reagáló, látványos márkává nőtte ki magát az elmúlt két és fél évben. „Az elfeledett törzsek sámán államisága…” – írja ruháiról a korábbi LVMH-díjas Serre a leírásában.

Marine Serre 2019-es kollekciója - Megszületett az apokalipszis

Marine Serre 2019-es kollekciója – Megszületett az apokalipszis

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.