TÉR – TÉRÁBRÁZOLÁS @EditCsanak

TÉR – TÉRÁBRÁZOLÁS @EditCsanak

Posted by on Sep 13, 2016 in Downloads | 0 comments

A bennünket körülvevő világ 3 dimenziós testekből áll. A művészet mindig is hitelesen kívánta ábrázolni a teret: olyannak bemutatni azt, amilyennek tudjuk, illetve látjuk. Sokszor tapasztalhatjuk viszont, hogy az, amit a világról tudunk, és ahogyan látjuk a világot, nem mindig fedi egymást.

Hogyan oldjuk meg a 3D testek sík felületen (pl. papíron) történő ábrázolását? Milyen módszert alkalmazzunk a tér, a látható világ, és a benne elhelyezkedő objektumok bemutatására? Melyik ábrázolási módszer az, amelyik valóban hiteles?

A művészetben alkalmazott ábrázolási módszereket a művészek alapvetően aszerint alakították ki, hogy műveikkel a tudati vagy a látszati képnek akarnak-e megfelelni.

A tér/térbeliség több féle képen is ábrázolható. Erre a művészet több ábrázolási módot hozott létre:

  • Nézetre redukált ábrázolás (pl. bizánci művészet)
  • Axonometrikus ábrázolás (más néven ortogonális projekció) – foglalkozunk vele részletesen
  • Több nézőpontú, vagy kevert térábrázolás (általában középkori festészet)
  • Perspektivikus ábrázolás – foglalkozunk vele részletesen
  • Inverz (más néven kifordított) perspektíva – foglalkozunk vele részletesen
  • Belső szubjektív (szürrealizmus), illetve nézőpont nélküli (nonfiguratív modern művészet).

Az építészek, festők, matematikusok és filozófusok által fejlesztett rendszereket, és azok tudományos törvényeit az ábrázoló geometria foglalja össze.

A flip viewer-en látható tartalom a teljes képernyő nézet “nyomtatás” parancsából kinyomtatható. (Ajánlott nyomtatási beállítás 2 vagy 4 dia/oldal.)

Kizárólag oktatási célra használható fel – ©2016 editcsanak@ObudaUniversty

Eredményes felkészülést kívánok!

_______________

Edit Csanák DLA

Csanák Edit DLA, ruházati formatervező művész, farmer-tervező és brand-hacker, az Óbudai Egyetem Terméktervező Intézetének oktatója. ¤ Edit Csanák DLA is a fashion designer, denim artisan and brand hacker. She designs seasonal collections for brands. Her design studio arranges product development and strategic consulting. Her company founded in 1989 offers customized denim products and designer jeans. Dr. Edit Csanák is an Associate Professor at Óbuda University, Institute of Product Design.

copyright info

Vegye figyelembe, hogy minden innen letölthető anyag szerzői jogvédelem alatt áll, és kizárólag oktatási céllal került az éterbe. ¤ Please note, that all content downloaded from this site is under copyright of the author and can be used only for educational proposal.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.